دوره 11، شماره 39 - ( بهار 1401 )                   جلد 11 شماره 39 صفحات 66-45 | برگشت به فهرست نسخه ها

Karimzadeh H, Saadi S. A Comparison of female entrepreneurship development in rural and urban areas(Case: Marivan County). SPACE ECONOMY & RURAL DEVELOPMENT 2022; 11 (39) :45-66
کریم زاده حسین، سعدی سیما. مقایسه زمینه های توسعه کارآفرینی زنان در نواحی روستایی و شهری مورد: شهرستان مریوان. اقتصاد فضا و توسعه روستایی. 1401; 11 (39) :45-66

1- استادیار جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
2- دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران. ، sima.saadi@ut.ac.ir
بسیاری از صاحب­نظران توسعه روستایی بر این باورند که شناخت توانمندی­ها و مهارت­های زنان، به خصوص زنان روستایی و هدایت استعدادهای خلاق آنان می­تواند در بهره­برداری از ظرفیت­های این قشر عظیم اجتماعی مؤثر واقع شد. به همین خاطر هدف از پژوهش حاضر مقایسه زمینه­های توسعه کارآفرینی زنان روستایی با مناطق شهری در شهرستان مریوان ­است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از حیث روش گردآوری اطلاعات توصیفی- تحلیلی ­است. جامعه آماری این پژوهش را زنان بین 15 تا 65 سال در شهر مریوان و روستاهای آن تشکیل می­دهند. در شهر مریوان با توجه به جامعه آماری65081 (زنان بین 15 تا 65 سال) 189 نمونه با توجه به فرمول کوکران انتخاب شده­اند. همچنین از کل 93 روستای شهرستان مریوان 9 روستا با توجه به فاصله از شهر مریوان انتخاب شدند. برای تحلیل آماری پژوهش از آزمون­های تی تک نمونه و ANOVA و در نرم­افزار SPSS 22  و برای تحلیل فضایی پژوهش از نرم افزار ARCGIS استفاده شده است. با توجه به یافته­های پژوهش شهر مریوان به نسبت نقاط روستایی مورد مطالعه وضعیت مطلوب­تری در زمینه­های توسعه کارآفرینی زنان دارد. با توجه به اینکه مناطق روستایی مورد مطالعه وضعیت نامناسبی در این زمینه داشته­اند، این مناطق به تفکیک فاصله از شهر مورد سنجش قرار داده شد. با توجه به نقشه­های GIS روستاهای نزدیک شهر مریوان بویژه روستاهای بیله و تازه­آباد در وضعیت مطلوب­تری نسب به سایر نقاط روستایی قرار دارند. دلیل این امر را می­توان نزدیکی این روستاها به شهر مریوان و قرار گرفتن در پدیدۀ خزش شهری دانست.
دریافت: 1401/3/28 | پذیرش: 1401/3/10