دوره 11، شماره 41 - ( پاییز 1401 )                   جلد 11 شماره 41 صفحات 40-19 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mozafari F, Nazari A, Rostami S, Shahinifar M. Explaining the economic role of home businesses on the sustainable livelihood of rural households with an emphasis on the role of the government in Ilam province. SPACE ECONOMY & RURAL DEVELOPMENT 2022; 11 (41) :19-40
مظفری فاطمه، نظری عبدالحمید، رستمی شاه بختی، شاهینی فر مصطفی. نقش کسب و کارهای خانگی بر معیشت پایدار خانوارهای روستایی با تأکید برنقش دولت در استان ایلام. اقتصاد فضا و توسعه روستایی. 1401; 11 (41) :19-40

1- دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.
2- دانشیارگروه جغرافیا، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران. ، Ah.nazari.204@pnu.ac.ir
3- دانشیارگروه جغرافیا، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.
4- استادیارگروه جغرافیا، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.
ارزیابی طرح "ساماندهی مشاغل خانگی" که در قالب برنامه­ های توسعه از سال 1389 در ایران در حال اجراست، اهمیت خاصی دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش اقتصادی کسب و کارهای خانگی بر معیشت پایدار خانوارهای روستایی استان ایلام انجام گرفت. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی- نظری و از حیث روش انجام توصیفی- تحلیلی است. جمع ­آوری داده­ ها با استفاده از شیوه ­های کتابخانه ­ای و میدانی انجام شد. جامعه آماری شامل 1476" خانوار دریافت­ کننده وام در مشاغل خانگی" ساکن در 287 روستای استان ایلام می ­باشد. نظر به تعدد و پراکندگی روستاها انتخاب آنها به دو روش نمونه­ گیری انجام گرفت. ابتدا تعداد روستاها با استفاده از" نمونه­ گیری خوشه­ ای" ( با ملاحظه همگنی چهار عامل: ارتفاع، فاصله از مرکز شهرستان، تعداد خانوار و وام گیرندگان) به 56 روستا کاهش یافت. سپس تعداد خانوارهای نمونه طبق فرمول کوکران 200 واحد برآورد و به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده­ ها پرسشنامه محقق ­ساخته است که پس از تایید روایی و پایایی تکمیل شدند. نتایج نشان داد: ایجاد کسب و کارهای خانگی از جنبه اقتصادی در زمینه شاخص ­های اشتغال­زایی، بویژه افزایش مشاغل زنان اثرات مثبتی داشته است که بیانگر همسویی آن با موازین راهبرد معیشت پایدار می­ باشد. اما با اینکه از نظر افزایش درآمد نسبتاً موفق بوده، لیکن از منظر توانمندسازی و بویژه فقرزدایی از اقشار پایین جامعه موفق نبوده است. در مجموع ارزیابی اثربخشی ایجاد کسب و کارهای خانگی توسط جامعه هدف بر پایداری معیشت خانوارها نشان داد که اشتغال ­زایی و تنوع­ بخشی فعالیت­ ها، درآمدزایی و توانمندسازی و فقرزدایی به ترتیب در رتبه­ های اول تا سوم قرار گرفتند.
دریافت: 1401/9/21 | پذیرش: 1401/9/10