دوره 11، شماره 42 - ( زمستان 1401 )                   جلد 11 شماره 42 صفحات 25-46 | برگشت به فهرست نسخه ها

Barfizadeh L, Ghanian M, Savari M. Identify factors affecting the success of rural production cooperatives in Lorestan Province. SPACE ECONOMY & RURAL DEVELOPMENT 2023; 11 (42) :46-25
برفی زاده لیلا، غنیان منصور، سواری مسلم. شناسایی عوامل مؤثر بر موفقیت تعاونی‌ های تولید روستایی در استان لرستان. اقتصاد فضا و توسعه روستایی. 1401; 11 (42) :46-25

1- کارشناسی ارشد توسعه روستایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران.
2- استاد گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران.
3- استادیار گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران. ، Savari@asnrukh.ac.ir
شرکت‏ های تعاونی در زمینه‏ های رشد اقتصادی، فقرزدایی، اشتغال مولد، یکپارچگی اجتماعی، تقویت کارآفرینی و مدیریت و تمرکز سرمایه‏ های کوچک در قالب سرمایه‏ های متوسط و کلان ایفای نقش می‏کنند و به‏ عنوان یکی از جدیدترین راه ‏های توسعه پایدار در برنامه‏ های توسعه کشور مطرح هستند. در واقع می‏توان گفت شرکت‏ های تعاونی تولید روستایی از مؤثرترین شبکه ‏های موجود در سطح روستا هستند که به‏طور مستقیم به کشاورزان و توده‏ های روستایی خدمت و در تحقق برنامه‏ های کلان کشور نقش مهمی ایفا می‏کنند. لذا موفقیت تعاونی ‏ها می‏توانند نقش آن‏ها را در توسعه روستایی پر رنگ‏تر نماید در این راستا این پژوهش در پی شناسایی عوامل موفقیت تعاونی‏ های تولید در مناطق روستایی استان لرستان بر‏اساس مدل EFQM انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل اعضای شرکت‏های تعاونی تولید روستایی فعال استان لرستان که 2602 نفر در 7 تعاونی تولید روستایی در چهار شهرستان دورود، بروجرد، خرم آباد و الیگودرز، در 41 روستا، می‏باشد. با استفاده از  جدول کرجسی مورگان 335 نفر به روش نمونه‏ گیری تصادفی انتخاب شد. تجزیه و تحلیل داده‏ ها با نرم ‏افزار،  SPSS20 انجام شد. یافته ‏ها نشان داد که در بین عوامل EFQM (رهبری، خط‏مشی و استراتژی، کارکنان، شراکت و منابع، فرایندها، نتایج مشتری، نتایج کارکنان، نتایج جامعه و نتایج کلیدی عملکرد) معیارهای رهبری، خط‏مشی و استراتژی، کارکنان، شراکت و منابع، نتایج کارکنان، نتایج جامعه، نتایج کلیدی عملکرد تأثیر مثبت و معناداری بر روی موفقیت تعاونی‏ها دارند که قادرند3/60 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین کنند.
دریافت: 1400/3/19 | پذیرش: 1401/2/1