دوره 11، شماره 42 - ( زمستان 1401 )                   جلد 11 شماره 42 صفحات 194-169 | برگشت به فهرست نسخه ها

Noroozinezhad M, Yasuri M, Oji R. Spatial analysis of economic sustainability in rural settlements of Langroud County. SPACE ECONOMY & RURAL DEVELOPMENT 2023; 11 (42) :169-194
نوروزی‌نژاد معصومه، یاسوری مجید، اوجی روح‌اله. تحلیل فضایی پایداری اقتصادی سکونتگاه‌های روستایی در شهرستان لنگرود. اقتصاد فضا و توسعه روستایی. 1401; 11 (42) :169-194

1- دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه‌ریزی روستایی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران.
2- استاد جغرافیا و برنامه‌ریزی روستایی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران. ، yasoori@um.ac.ir
3- استادیار اقلیم‌شناسی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران.
در طی دهه­ های گذشته، تضعیف فعالیت‌های اقتصادی به دلیل شرایط نامناسب بازار، دلالی و معیشتی‌بودن، موجب گسترش فقر، بیکاری پنهان، درآمد پایین و در نهایت موجب ناپایداری اقتصادی سکونتگاه­ های روستایی شده است. یکی از اقدامات مهم شناخت وضع موجود پایداری اقتصادی است تا در برنامه‌ریزی‌ها مورد استفاده قرار گیرد. در این راستا تحقیق حاضر با هدف شناخت سطح پایداری اقتصادی روستاهای شهرستان و شناسایی الگوی فضایی آن انجام شده است. جامعه آماری تحقیق، دهیاران روستاهای شهرستان لنگرود است که تعداد آن‌ها 110 دهیار می‌باشد. در این پژوهش برای شناسایی الگوی فضایی پایداری اقتصادی سکونتگاه ­های روستایی شهرستان از آزمون­های فضایی خودهمبستگی موران عمومی، آماره G، و تحلیل لکه‌های داغ بهره گرفته شد. نتایج به­دست آمده نشان داد الگوی توزیع فضایی پایداری اقتصادی و مولفه­ های آن در سطح روستاهای شهرستان لنگرود به صورت تصادفی است که یکی از مهم­ترین دلایل آن نیز، تصادفی بودن الگوی توزیع روستاها در سطح شهرستان می­باشد. نتایج مقایسه سطح پایداری اقتصادی روستاها و موقعیت جغرافیایی آن­ها (جلگه­ ای و کوهپایه­ ای) نشان داد که روستاهای پایدار در مناطق جلگه ­ای شهرستان واقع شده­اند و هرچه موقعیت طبیعی و ارتفاعی روستاها به سمت کوهپایه­ای پیش می­رود، از میزان پایداری اقتصادی آن­ها کاسته می­شود که به دلیل موقعیت­های ارتباطی روستاهای کوهپایه­ای و کوهستانی و دوری از شهر، پراکنده­بودن و جمعیت پایین، پایین‌بودن سرانه زمین کشاورزی به علت شرایط شیب زمین این مناطق است.
دریافت: 1400/4/31 | پذیرش: 1401/3/15