دوره 12، شماره 45 - ( پاییز 1402 )                   جلد 12 شماره 45 صفحات 92-73 | برگشت به فهرست نسخه ها

لنگوری زینب، نیکخواه هدایت‌الله، صالحی صادق. بررسی اثرات اجتماعی، اقتصادی و زیست‌محیطی گسترش خانه‌های دوم در نواحی روستایی شهرستان سوادکوه شمالی. اقتصاد فضا و توسعه روستایی. 1402; 12 (45) :73-92

1- کارشناسی ارشد پژوهش علوم اجتماعی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران.
2- استادیار گروه علوم اجتماعی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران. ، nikkhah@hormozgan.ac.ir
3- استاد گروه علوم اجتماعی؛ دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران.
گردشگری خانه­های دوم یکی از انواع گردشگری که به طورخاص با مردم محلی در ارتباط است و از این نظر، اثرات این نوع گردشگری و مدیریت درست آن، اهمیت دارد. هدف از این تحقیق بررسی اثرات اجتماعی، اقتصادی و زیست­محیطی گسترش خانه­های دوم در نواحی روستایی شهرستان سوادکوه شمالی می­باشد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظرروش، توصیفی-تحلیلی می­باشد. اطلاعات و داده­های مورد نیاز در مورد اثرات توسعه خانه­های دوم از طریق مطالعات میدانی و پیمایشی جمع­آوری گردید  جامعه آماری این پژوهش، مردمان بومی ساکن در روستاهای شهرستان سوادکوه شمالی هستند که  شامل 4 روستا از بخش مرکزی دهستان شرق و غرب شیرگاه و 3 روستا از بخش نارنجستان دهستان هتکه با جمعیت  1620 نفر می­باشد که 354 نفر به عنوان نمونه انخاب گردید. یافته­های تحقیق نشان می­دهد که شکل­گیری و گسترش پدیده خانه­های دوم تاثیرات چشمگیری بردگرگونی­های اقتصادی، اجتماعی و زیست­محیطی داشته است. نتایج نشان داد که بیشترین تاثیر گسترش خانه­های دوم مربوط به اثرات اقتصادی با میانگین(M=3.66) و کمترین تاثیر را اثرات زیست­محیطی با میانگین (M=2.96) داشته است. همچنین یافته­ها نشان داد که از بین اثرات مثبت و منفی، بیشترین تاثیر گسترش خانه­های دوم مربوط به اثر اقتصادی منفی با (M=4.12)  وکمترین تاثیر را اثر مثبت زیست­محیطی با میانگین(M=2.82) داشته است.

دریافت: 1402/9/22 | پذیرش: 1402/7/10