دوره 12، شماره 46 - ( زمستان 1402 )                   جلد 12 شماره 46 صفحات 118-99 | برگشت به فهرست نسخه ها

منافی آذر رضا، رزمی جواد. ارزیابی ساختـار خوشه فعالیتی فرآورده‌هـای دامی در ناحیـه روستایی باروق. اقتصاد فضا و توسعه روستایی. 1402; 12 (46) :99-118

1- دکتری جغرافیا و برنامه‌ریزی روستایی، مربی آموزش و پرورش میاندوآب، میاندوآب، ایران. ، rezamanafiazar@yahoo.com
2- دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری، واحد نجف‌آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف‌آباد، ایران.
دامپروری از اصلی­ترین بخش­های تولید مواد پروتئینی و لبنی بوده و بعد از زراعت و باغداری بالاترین سهم را در ارزش افزوده کشاورزی دارد. رشد جمعیت و تحقق امنیت غذایی، توسعه این زیربخش را ضروری ساخته­است. راهبرد نوین مورد توجه سیاستگذاران و برنامه­ریزان برای ارتقای مزیت رقابتی این بخش "کاربست رهیافت خوشه های فعالیتی" است که همکاری و رقابت بنگاه­های تجمیع­یافته در یک محدوده جغرافیایی و رقابت­پذیری و کارایی آنها را محقق می­سازد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و به­لحاظ روش­شناسی رویکرد انتقادی و مبتنی پراگماتیسم بوده و از روش تحقیق آمیخته (کمی و کیفی) بهره گفته شد. از تکنیک­های پرسشنامه و مصاحبه­های نیمه­ساخت­یافته به منظور ارزیابی ساختار خوشه فراورده­های دامی منظومه روستایی باروق بهره­گرفته­شد. برای تحلیل داده­ها از روشهای آمیخته متوالی (تحلیل­های شبکه اجتماعی و سلسه مراتبی در نرم­افزارهای NodExcel و ExpertChoice) استفاده شد. نتایج نشان داد از بین عوامل پنجگانه شکل­گیری خوشه، تمرکز جغرافیایی و ارتباطات بین­بنگاهی بیشترین اثرگذاری را دارند. علیرغم وجود عناصر ضروری برای توسعه خوشه­ای مانند تمرکز جغرافیایی تأمین­کنندگان، تولیدکنندگان، واحدهای فراوری و بازار، برای تشکیل خوشه «ارتباطات افقی و عمودی بین­بنگاهی، محیط نهادی و استراتژی خوشه» دارای نارسایی است. تراکم شبکه 0.191 برای گرافی با 16 رأس و 23 یال بسیار پایین­تر از واحد(1) بوده و نشانگر شبکه ناقص خوشه در وضع موجود است. این کاستی­ها با کاربست استراتژی­هایی مانند "نظارت بر بهره­برداری مسئولانه و حفاظت از مراتع"، "افزایش و تقویت صنایع تکمیلی بخش دامپروری و ایجاد ارتباطات بین بنگاهی" می­تواند حلقه­های مفقوده زنجیره ارزش فراورده­های دامی را تعبیه نماید و فعالیت خوشه را میسر کرده و گامی برای توسعه ناحیه­ای فراهم بسازد.

دریافت: 1403/1/1 | پذیرش: 1402/11/10