دوره 13، شماره 1 - ( 4-1403 )                   جلد 13 شماره 1 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:
Mendeley  
Zotero  
RefWorks

Tayebnia S H, Barniani S. Analyzing the role of unfavorable and irregular structural-functional developments in the lack of development of rural settlements in the central district of Manojan Township. serd 2024; 13 (1)
URL: http://serd.khu.ac.ir/article-1-3955-fa.html
طیب نیا سیدهادی، برمیانی صدیقه. تحلیل نقش تحولات ساختاری- کارکردی نامطلوب و بدون قاعده در عدم توسعه سکونتگاه‌های روستایی بخش مرکزی شهرستان منوجان. اقتصاد فضا و توسعه روستایی. 1403; 13 (1)

URL: http://serd.khu.ac.ir/article-1-3955-fa.html


1- دانشگاه سیستان و بلوچستان ، tayebnia@gep.usb.ac.ir
2- دانشگاه سیستان و بلوچستان
چکیده:   (76 مشاهده)
نظام فضایی سکونتگاه‌های روستایی از دو جزء اصلی ساختارها و کارکردها تشکیل شده است. افزون بر این دو جزء، بحث عوامل و نیروهای دورنی نیز مطرح است که بر قابلیت‌ها و محدودیت‌های نظام سکونتگاهی اثرگذار می‌باشند، یعنی عوامل و نیروهای که در شکل‌دهی و تحول نظام سکونتگاهی دخالت دارند ولی در کنار نیروی‌های درونی، نیروهای بیرونی نیز مطرح است که به نوبه‌خود در فرآیند شکل‌پذیری و تحول نظام فضایی سکونتگاه‌های روستایی دخالت دارند؛ لذا در پژوهش سعی شده است، تاثیر تحولات ساختاری- کارکردی نامطلوب و بدون قاعده در عدم توسعه سکونتگاه‌های روستایی بخش مرکزی شهرستان منوجان مورد ارزیابی قرار گیرد. پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی-تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش حاضر 66 سکونتگاه‌های روستاهای بخش مرکزی شهرستان منوجان که دارای 49428 جمعیت و با استفاده از فرمول کوکران 379 نفر به روش نمونه‌گیری ساده و تصادفی و از روش تناسب و متناسب پرسشنامه تکمیل شده است. برای تجزیه و تحلیل از آزمون های آماری با بهره گیری از نرم افزار SPSS استفاده شده است. نتایج پژوهش بیانگر آن است که بین نظام سکونتگاهی با رویکرد ساختاری-کارکردی وتوسعه یافتگی سکونتگاه‌های روستایی بخش مرکزی منوجان رابطه معنادار وجود ندارد و اکثر سکونتگاه‌های روستایی از حداقل خدمات و امکانات برخوردار نمی‌باشند و اکثر روستا طبق آزمون همبستگی پیرسون جزء روستاهای ناپایدار محسوب می‌شوند. بین مولفه­های تحولات ساختاری-کارکردی و شاخص­های عدم توسعه یافتگی رابطه معناداری وجود دارد. نتایج آزمون رگرسیون چندگانه توام نشان­دهنده تاثیرگذاری مولفه­های ساختاری-کارکردی(متغیر مستقل) بر سطح توسعه سکونتگاهی (متغیر وابسته) روستاهای بخش مرکزی شهرستان منوجان می­باشد و بیانگر آن است که این مولفه­ها تغییرات در سطح توسعه سکونتگاهی روستاهای شهرستان منوجان را تبیین می­نمایند. لذا طبق یافته های پژوهش سکونتگاه های روستایی بخش مرکزی منوجان به لحاظ توسعه یافتگی، ناپایدار به لحاظ پویش ساختاری-کارکردی، نامنظم و پراکنده و فاقد برخورداری از خدمات و امکانات می‌باشد.
 
     
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/10/17 | پذیرش: 1402/12/14

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.