TY - JOUR T1 - Feasibility study of saffron cultivation in rural areas of Kurdistan province TT - امکان سنجی نواحی مستعد کشت زعفران در نواحی روستایی استان کردستان JF - serd JO - serd VL - 10 IS - 36 UR - http://serd.khu.ac.ir/article-1-3701-fa.html Y1 - 2021 SP - 163 EP - 182 KW - Rural economy KW - Saffron Cultivation KW - Potential of Rural Areas KW - Kurdistan Province N2 - بخش کشاورزی نقش اساسی در حیات اقتصادی و سیاسی روستاهای استان کردستان دارد. از این رو استفاده درست و بهینه از اراضی کشاورزی نیازمند ارزیابی دقیق این منابع است. ارزیابی توان اراضی جهت کشت و ترویج محصولات جدید، اولویت راهبردی جهت افزایش رفاه ساکنین مناطق روستایی و بهینه­سازی مصرف منابع است. فقر اقتصادی حاکم بر روستاها و خشکسالی­های أخیر، لزوم ترویج کشت­های با نیاز آبی کم، همچنین شرایط اقلیمی زمینه توسعه و ترویج این گونه کشت­ها را در منطقه فراهم کرده است و امید است با ترویج و گسترش آن، زمینه تقویت بنیان­های اقتصادی و اجتماعی مردم در آینده فراهم شود. زعفران به عنوان گرانبهاترین محصول کشاورزی و دارویی جهان با توجه به مقاومت خود در برابر خشکی، نیاز آبی کم، قابلیت نگهداری بالا، عدم فسادپذیری و اثرات اشتغال­زایی و درآمدزایی بالا، می­تواند نقش حیاتی در توسعه روستایی استان را به عهده بگیرد. در این مطالعه به پهنه­­بندی اراضی مستعد کشت زعفران در سطح استان کردستان پرداخته شده است. برای این منظور با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی(AHP)( و سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، که پس از تهیه لایه­­های اطلاعاتی مورد نظر و وارد ساختن این لایه­ها در محیطGIS و بهره­گیری از نظر متخصصین، ماتریس اولیه و نرمال برای تعیین وزن نسبی لایه­­ها تکمیل شده و سپس مراحل مختلف از جمله وزن­دهی لایه­ها و همپوشانی آنها انجام شده و سرانجام نقشه نهایی مناطق مستعد کشت زعفران در استان کردستان ترسیم گردید. یافته­ها نشان می­دهد شرق، شمال­شرق و جنوب شرق استان کردستان (شهرستان­های بیجار، قروه و دهگلان) با 549 روستا در 26 دهستان، با 9124 بهره­بردار و در مساحتی بالغ بر 49729 هکتار زمین زراعی آبی شرایط مناسبی برای کشت زعفران دارد. بر اساس نقشه نهایی حدود 4538.8 کیلومترمربع معادل (16.21 درصد) از مساحت استان شرایط بسیار مناسبی برای کشت زعفران دارند و مناطق خوب 19.30 درصد، مناطق متوسط 31.71 درصد، مناطق ضعیف 19.36 درصد و مناطق نامناسب 13.42 درصد، در مرحله­ی بعد قرار دارند. M3 ER -