SPACE ECONOMY & RURAL DEVELOPMENT
اقتصاد فضا و توسعه روستایی
Literature & Humanities
http://serd.khu.ac.ir
1
admin
2322-2131
2588-476X
8
doi
14
4444
13
fa
jalali
1399
1
1
gregorian
2020
4
1
9
31
online
1
fulltext
fa
تحلیل اثرات کم آبی بر تولید انگور در نواحی روستایی شهرستان تاکستان
تخصصي
Special
پژوهشي
Research
<div style="text-align: justify;"><span style="font-size:14px;"><strong><span style="font-family:B Nazanin;">کاهش منابع آب در طی سال های اخیر به صورت تهدیدی جدی برای تاک داران مطرح شده است. این مقاله با هدف بررسی نقش کاهش منابع بر فرایند تولید و عملکرد انگور در استفاده بهینه از آب انجام گرفته است. جامعه، آماری شامل کارشناسان، متخصصان جهاد کشاورزی و باغداران منطقه، که در حدود 20000نفر گزارش شده است.</span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman Bold,serif;"> N=20000i )</span></span></strong><strong><span style="font-family:B Nazanin;">). حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران </span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman Bold,serif;">n=243</span></span></strong><strong><span style="font-family:B Nazanin;"> برآورد شد. میزان پایایی پرسش نامه ها به کمک ضریب آلفای کرونباخ سنجیده شده است. در ادامه بر اساس روش تحلیل عاملی به بررسی متغیرهای مورد اشاره در مقاله و ارتباط آنها در زمینه کاهش منابع آب بر راندمان محصول پرداخته شد. در این پژوهش، پنج عامل « کاهش دبی چاه های سنتی و افزایش دوره، آبرسانی به گیاه به بیش از یک ماه تا 45روز، کاهش کیفیت آب چاه ها به دلیل افت شدید سطح آب های زیر زمینی، افزایش دما و تبخیرآب پس از تشکیل گل دهی به ویژه در تابستان ها، دیدگاه سنتی و نادرست کشاورزان در مورد میزان آب مورد نیاز گیاه و نهایتا بروز تنش خشکی و شوری در مراحل حساسی از رشد گیاه به عنوان عوامل برتر در تحلیل عاملی به دست آمدند. تحلیل عاملی یافته ها نشان داد که پنج مولفه فوق در کل 415/64 درصد، از واریانس کاهش منابع آب در تولید انگور را تبیین کرده اند. با توجه به وضعیت آبیاری باغات منطقه مورد مطالعه که عمدتا از طریق غرقابی و بدون توجه به نیاز واقعی تاک، انجام می گیرد، با اصلاح روش مزبور، می توان آب مصرفی را به حدود نصف کاهش داد. تاک داران، معمولا با کاهش تعداد دفعات آبیاری با مشکل کم آبی، مبارزه می کنند.</span></strong></span></div>
توسعه کشاورزی, اقتصاد روستایی, اثرات کم آبی, تولید انگور, شهرستان تاکستان
241
257
http://serd.khu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-243&slc_lang=fa&sid=1
محمد
طاهرخانی
mohammadazad555@yahoo.com
10031947532846004982
10031947532846004982
Yes
دکتری ژئومورفولوژی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران