دوره 8، شماره 29 - ( پاییز 1398 )                   جلد 8 شماره 29 صفحات 150-129 | برگشت به فهرست نسخه ها

عنابستانی علی اکبر، محمودی حمیده. تحلیل اثر وام‌های کمیته امداد امام خمینی بر اشتغال پایدار روستاییان مورد: شهرستان مشهد . اقتصاد فضا و توسعه روستایی. 1398; 8 (29) :129-150

1- استاد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران ، anabestani@um.ac.ir
2- دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه‌ریزی روستایی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
کمیته امداد یکی از نهادهای عمومی غیردولتی است که توانسته نقش مؤثری در ایجاد تحرک، حمایت، شکل­گیری و کمک مالی برای فعالیتهای تجاری کارآفرینانه سودمند برای فقرا داشته و در شکل­گیری اشتغال­زایی افراد اجتماعی تأثیر گذار باشد. تحقیق حاضر از نوع کاربردی و روش انجام آن اسنادی- پیمایشی است. برای عملیاتی­سازی مطالعه، شهرستان مشهد به ‌عنوان منطقه موردمطالعه انتخاب گردید. حجم نمونه با خطای 07/0 درصد معادل 126 نفر تعیین گردید. بر اساس چارچوب نظری، اشتغال پایدار در 6 سطح بهبود وضعیت اقتصادی و درآمد، توانمند سازی، کیفیت اشتغال، کیفیت محیطی اشتغال، سرمایه گذاری و تثبیت جمعیت با 35 گویه و مدیریت پروژه  با 16 گویه در قالب طیف لیکرت و وام کمیته امداد با 3 گویه با مقیاس فاصله ای کمی گردید. برای تجزیه‌وتحلیل داده­ها از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون همبستگی پیرسون، تی دو نمونه مستقل و تحلیل عاملی تأییدی) در نرم‌افزار SPSS و برای رتبه‌بندی روستاها از لحاظ اشتغال پایدار و مدیریت پروژه از مدل waspas استفاده شده است (وزن دهی مورد استفاده در مدل آنتروپی است) و برای نمایش رتبه به‌دست‌آمده از مدل waspas از نرم افزار Arc GIS استفاده‌شده است. یافته های تحقیق نشان می­دهد که بین مدیریت پروژه و اشتغال پایدار رابطه­ای مستقیم با شدتی قوی وجود دارد و بر اساس الویت­بندی انجام شده توسط تحلیل waspas روستاهای نزدیک شهر و نزدیک راه ارتباطی در اولویت قرار می­گیرند همچنین نتایج همبستگی نشان داد که بین رتبه مدیریت پروژه و رتبه اشتغال پایدار رابطه­ای مستقیم با شدتی قوی وجود دارد. بنابراین پیشنهاد می­گردد که کمیته امداد نظارتی همیشگی و درست در انواع مدیریت پروژه وام و اعتبارات خرد داشته­باشد.
دریافت: 1398/9/14 | پذیرش: 1398/9/14