جلد 8 - ویژه نامه گردشگری روستایی(پاییز 1398)                   جلد 8 - ویژه نامه گردشگری روستایی(پاییز 1398) صفحات 66-43 | برگشت به فهرست نسخه ها

دربان آستانه علیرضا، حاتمی نژاد حسین، کریمی مینا. نقش گردشگری مسئولیت پذیر در کیفیت‌زندگی روستاهای مقصد گردشگری مورد: شهرستان گرگان. اقتصاد فضا و توسعه روستایی. 1398; 8 (S2) :43-66

1- استادیار جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه تهران، تهران، ایران ، astaneali@ut.ac.ir
2- دانشیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه تهران، تهران، ایران
3- دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی گردشگری، دانشگاه تهران، تهران، ایران
هدف پژوهش حاضر بررسی نقش گردشگری مسئولیت­پذیر در کیفیت‌زندگی روستاهای مقصد گردشگری شهرستان­گرگان است. جامعه ­آماری، کلیه ساکنان روستاهای هدف گردشگری شهرستان­گرگان بوده است. حجم نمونه از طریق فرمول­کوکران تعیین شد و 376 نفر از ساکنان روستاها مورد بررسی قرار گرفته است. داده­های پژوهش از طریق پرسشنامه جمع­آوری گردید. روایی پرسشنامه، با استفاده از نظر اساتید و کارشناسان و پایایی پرسشنامه با استفاده از آزمون آلفای­کرونباخ مورد تایید قرار­گرفت. تجزیه ­و ­تحلیل داده­ها با استفاده از نرم افزار SSPS و از طریق میانگین توصیفی و آزمون tset-T انجام شده­است. یافته­ها حاکی از آن است که وضعیت مسئولیت­پذیری گردشگران شامل سه بعد اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی و زیست­محیطی و همچنین کیفیت‌زندگی ساکنان روستا شامل چهار بعد اجتماعی، کالبدی، محیطی و اقتصادی نسبتا ضعیف است. می­توان چنین نتیجه­گیری کرد که بین مسئولیت­پذیری گردشگران و کیفیت‌زندگی ساکنان ارتباط مستقیم وجود دارد. چراکه پایین بودن میزان مسئولیت­پذیری گردشگران در کیفیت‌زندگی ساکنان نیز اثرگذار است، همچنین متغیر مسئولیت­پذیری اقتصادی مهم­ترین متغیر تاثیر­گذار در کیفیت‌زندگی ساکنان روستا محسوب می­شود و پس از این متغیر، متغیر­های اجتماعی- فرهنگی و سپس زیست­محیطی در مراتب بعدی اهمیت قرار دارد.
دریافت: 1398/11/18 | پذیرش: 1398/11/18