دوره 11، شماره 40 - ( تابستان 1401 )                   جلد 11 شماره 40 صفحات 72-51 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ismaili F, Azizi F, Khodadad M. Migration on economic developments in the rural areas of Tehran Peripheral. SPACE ECONOMY & RURAL DEVELOPMENT 2022; 11 (40) :51-72
اسمعیلی فضل اله، عزیزی فاطمه، خداداد مهدی. اثرات مهاجرت بر تحولات اقتصادی مناطق روستایی پیراشهری تهران. اقتصاد فضا و توسعه روستایی. 1401; 11 (40) :51-72

1- استادیار جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.
2- دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه تهران، تهران، ایران. ، Aziziut58@gmail.com
3- کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران.
روستاهای کلان‌شهر­هایی از جمله تهران، با توجه به موقعیت نسبی، مهاجرپذیر بوده؛ و پیوسته مهاجرت بر تحولات اقتصادی، اجتماعی، کالبدی و زیست­محیطی روستا­های پیراشهری این کلانشهر تاثیرگذار است. در این راستا، یکی از مهمترین تحولات در روستا­های پیراشهری تهران با تمرکز بر مهاجرت، تحولات اقتصادی می­باشد. در این بین، هدف پژوهش حاضر، سنجش تحولات اقتصادی و پیامدهای حاصل از مهاجرت در روستاهای پیراشهری کلانشهر تهران است. روش تحقیق در پژوهش حاضر ترکیبی، حاصل از روش­های کمی و کیفی است و  برای گردآوری داده‌ها از روش‌های پرسشنامه­ای و مصاحبه کمک گرفته شده و در بخش کمی با توجه به حجم جامعه آماری 9591 خانوار، حجم نمونه خانوارهای مورد پرسشگری بر پایه فرمول کوکران برابر 380 خانوار تعیین شد و در بخش کیفی نیز، حجم نمونه نخبگان مورد مصاحبه با روش نمونه‌گیری هدفمند 36 نفر تعیین شد. یافته­های تحقیق در بخش کمی پژوهش نشان داد که شاخص تولید با میانگین 2/2 و شاخص اشتغال با میانگین 13/4 به ترتیب بیشترین و کمترین تاثیر را از اشتغال پذیرفته است. همچنین نتایج در بخش کیفی پژوهش نیز نشان داد، مهاجر‌پذیری موجب رویه شدن سفرهای روزانه برای اشتغال، متنوع شدن الگوی درآمدی روستا، سرمایه‌ای شدن زمین و مسکن روستا، تحول در بنیادهای تولیدی روستا و رخنه بی‌انگیز‌گی در اشتغال به فعالیت‌های کشاورزی شده است.
دریافت: 1400/9/20 | پذیرش: 1401/1/19