دوره 13، شماره 1 - ( 4-1403 )                   جلد 13 شماره 1 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

yari hesar A, yari hesar A, Ebrahimi K. Analysis of ecosystem and human well-being of tourism destinations based on tourism life cycle indicators (case study: Ardabil and A. Ash tourism destinations). serd 2024; 13 (1)
یاری حصار ارسطو، ضرغامی برزین، ابراهیمی خدیجه. تحلیل رفاه اکوسیستم و انسانی مقاصد گردشگری بر اساس شاخص های چرخه حیات گردشگری (مطالعه موردی: مقاصد گردشگری اردبیل و آ.ش ). اقتصاد فضا و توسعه روستایی. 1403; 13 (1)

1- دانشگاه محقق اردبیلی ، arastoo.yari@gmail.com
2- جهاد دانشگاهی
3- دانشگاه محقق اردبیلی
یکی از چالش های اصلی قرن حاضر در حوزه گردشگری و توسعه، ارتقاء و توسعه فعالیت های گردشگری و در عین حال پایداری اکوسیستم های طبیعی و ارتقا شاخص های رفاه انسانی است. کلید دستیابی به این هدف, در برقراری تعادل پایداری بین دو بخش اکولوژیکی و انسانی است که بدون انجام ارزیابی های جامع و کافی از پایداری محقق نمی شود. این پژوهش می­کوشد مقاصد گردشگری استان های اردبیل و آ.ش را از منظر کیفیت رفاه اکوسیستم و رفاه انسانی مورد ارزیابی قرار دهد. این بررسی از نوع مطالعات کاربردی بوده و تجزیه و تحلیل اطلاعات به روش تحلیلی-توصیفی انجام گرفته است. و برای تجزیه و تحلیل آنها از مدل چرخه حیات گردشگری آلن باتلر استفاده شده است. حجم جامعه نمونه در این تحقیق تعداد 176 خانوار برآورد شده است و گزینش جامعه میزبان برای پرسشگری با روش تصادفی سیستماتیک و گزینش جامعه گردشگر و بازدیدکننده به روش تصادفی ساده می باشد.. نتایج این بررسی نشان  می­دهد که رفاه اکوسیستم و انسانی در مقاصد گردشگری غالبا نیمه پایدار بوده و  هنوز با ویژگی های مقاصد دارای ثبات و پایدار فاصله قابل توجهی دارند. تاکید صرف بر نتایج و درآمدهای اقتصادی باعث غفلت از وجوه طبیعی و انسانی فعالیت های گردشگری در مقاصد مورد مطالعه شده است.

دریافت: 1402/10/2 | پذیرش: 1402/11/10