دوره 13، شماره 1 - ( 4-1403 )                   جلد 13 شماره 1 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Amiri S, Garakani A, soleimani A, Moghiminejad F. Systematic analysis of integrated development planning knowledge network. serd 2024; 13 (1)
امیری سجاد، گرکانی امیرحسین، سلیمانی عادل، مقیمی نژاد فیروزه. تحلیل سیستماتیک شبکه دانش برنامه‌ریزی توسعه یکپارچه. اقتصاد فضا و توسعه روستایی. 1403; 13 (1)

1- ، fmoghimi_66@ut.ac.ir
واکاوی و تحلیل زیست بوم مطالعات جهانی در حوزه برنامه ریزی توسعه یکپارچه، به دلیل تکثرگرایی ساختاری و کارکردی جهت محرومیت زدایی تک ساحتی در نقاط روستایی کشور از اهمیت ویژه ای برخودار است، در این میان بررسی دانش علمی پژوهشی و  فربه تولید شده جهانی، می تواند حاوی درس آموخته های زیادی برای پژوهش ها و اقدامات آبادانی و پیشرفت در سطح کشور باشد. بنابراین هدف کلی پژوهش حاضر، تحلیل سیستماتیک شبکه دانش و بررسی ساختار نقشه موضوعی در زمینه برنامه ریزی توسعه یکپارچه با مرور شبکه هم‌رخدادی واژگان و هم‌نویسندگی در این حوزه است تا روندهای دانش، منابع و کمبودهای آن آشکار شود. در این راستا در گام اول، داده ها از پایگاه اطلاع رسانی اسکوپوس استخراج گردید، سپس مرحله های پالایش مفهومی انجام و بر مبنای اهداف پژوهش ، داده‌های نهایی با بهره گیری از الگوریتم‌های مبتنی بر تحلیل شبکه­ی اجتماعی در نرم افزار VOSviewer  مورد واکاوی قرار گرفت. نتایج حاکی از آن بود. که از 93 پژوهش علمی و 191 نویسنده، کشورهای آفریقای جنوبی، انگلستان و آمریکا دارای بیشترین انتشارها بوده و نویسندگانی نظیر مادزیوهندیلا، ون نیکرک، آشا و باندا بالاترین بیشترین ارجاع ها را داشته‌اند. همچنین خوشه‌ی فکری چاکویزرا، دارای بیشترین تراکم شبکه بود. تحلیل هم رخدادی واژگان نیز، 6 خوشه‌ی پژوهشی در مطالعات برنامه ریزی توسعه یکپارچه مرتبط با پیوندهای یکپارچگی، برنامه ریزی شهری، حکمرانی محلی،مشارکت، توسعه پایدار و عدالت فضایی را آشکار ساخت. یافته های تحلیل شبکه دانش و ترسیم نقشه آن در این مطالعه می‌تواند دستاوردهای ارزشمندی برای تحقق رویکرد جامع عقلانی-تخصصی به برنامه ریزی سیاسی- اجتماعی داشته باشد و افق­های نوین مطالعاتی و اجرایی را به روی آنان بگشاید.

نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/11/11 | پذیرش: 1402/12/22