دوره 7، شماره 24 - ( تابستان 1397 )                   جلد 7 شماره 24 صفحات 70-41 | برگشت به فهرست نسخه ها

سجاسی قیداری حمدالله، خوب شادی، حسینی کهنوج سیدرضا، مرادی کبری. اثرات تنوع بخشی اقتصاد روستایی بر تاب‌آوری معیشت روستاییان در دهستان رادکان شهرستان چناران . اقتصاد فضا و توسعه روستایی. 1397; 7 (24) :41-70

1- استادیار جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران ، ssojasi@um.ac.ir
2- کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران
3- دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران
اقتصاد روستاییان دارای آسیب­پذیری بالایی است و با کوچکترین تغییرات دچار مشکلات اقتصادی و اجتماعی متعددی می‌شود. روستاییان عمدتاً دارای فعالیت­های کشاورزی تک ساختی هستند که با دگرگونی در آن و تنوع­بخشی فعالیت­های اقتصادی موجب افزایش انعطاف­پذیری و کاهش آسیب­پذیری روستاییان می‌گردد. هدف این مطالعه، بررسی میزان تأثیر تنوع بخشی اقتصادی بر تاب‌آوری مردم مناطق روستایی بوده است. ناحیه مورد مطالعه دهستان رادکان شهرستان چناران بوده است. برای تعیین جامعه آماری نمونه در روستاهای مورد مطالعه از فرمول کوکران با میزان خطای 07/0 استفاد شد که تعداد 202 خانوار به عنوان نمونه انتخاب شده است. برای تجزیه و تحلیل داده­های جمع آوری شده از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون همبستگی پیرسون، تی تک نمونه ای، رگرسیون خطی ساده ) در نرم افزار SPSS  و در نهایت از سیستم استنتاج فازی در محیط نرم افزار متلب (MATLAB) استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می‌دهد متغیر وابسته ویژگی اقتصادی با آماره پیرسون 119/0 و ویژگی اجتماعی با آماره پیرسون 256/0 با متغیر مستقل (تنوع شغلی) دارای رابطه مستقیم اما با شدت ضعیف بوده است. با استفاده از آزمون T نتایج گویای آن است که شاخص‌های متغیر تاب آوری در وضعیت مناسبی قرار دارد. همچنین بین شاخص­های تاب­آوری (اقتصادی و اجتماعی) با متغیر تنوع شغلی رابطه معناداری وجود دارد، روستاهای مورد مطالعه در دهستان رادکان از جمله رادکان، موچنان، قیاس آباد، حکیم آباد، خریج، مغان، زینگر، گوارشگان، بهمن جان علیا و قزلحصار از لحاظ تأثیر تنوع بخشی اقتصادی بر تاب­آوری روستایی در وضعیت متفاوتی نسبت به هم قرار دارد.
متن کامل [PDF 549 kb]   (1982 دریافت)
دریافت: 1397/6/26 | پذیرش: 1397/6/26